FN, med hjelp av kjendiser, vil avskaffe handel med ville dyr

31.mai.2016


Ban Ki-moon, Gisele Bündchen, Yaya Touré og Ian Somerhalder blant dem som ønsker å rette fokuset mot beskyttelsen av utrydningstruede arter.


Nairobi, -
FN, støttet av kjendiser fra hele verden, har lansert en kampanje mot ulovlig handel med ville dyr. Handelen er en trussel mot enkeltarter, fratar land sin rettmessige naturarv og bidrar til å finansiere internasjonale kriminelle nettverk.  

"Hvert år blir tusenvis av ville dyr drept ulovlig, ofte av organiserte kriminelle nettverk motivert av profitt og grådighet", sa generalsekretær Ban Ki-moon. "Jeg oppfordrer alle regjeringer og folk overalt til å støtte den nye FN-kampanjen, Wild for Life, som har som mål å mobilisere hele verden for å få slutt på denne destruktive handelen. Det å ta vare på dyrelivet er avgjørende for både mennesker og planeten vår. "

#WildforLife –kampanjen, som i dag ble lansert foran miljøministrene fra helen verden under United Nations Environmental Assembly (UNEA-2) i Nairobi, har som mål å mobilisere millioner av mennesker til å forplikte seg til å iverksette tiltak for å avslutte handelen med ville dyr.

Kampanjen drives av FNs miljøprogram (UNEP), FNs utviklingsprogram (UNDP), FNs kontor for narkotika og kriminalitet (UNODC) og Konvensjonen om internasjonal handel med truede arter fra vill flora og fauna (CITES).        

UNEPs goodwill-ambassadører har engasjert seg i kampanjen. Disse inkluderer den brasilianske modellen Gisele Bündchen, som jobber med å beskytte havskilpadder; fotballspiller Yaya Touré (Manchester City, Elfenbenskysten), som fokuserer på å bevare elefanter; og skuespiller Ian Somerhalder (Vampire Diaries, Lost), som jobber med skjelldyr (pangoliner).

De blir støttet av kjendiser fra Kina, India, Indonesia, Libanon og Vietnam, som kjemper for å bevare arter som orangutanger, tigre og neshorn ved å få slutt på etterspørselen som driver den ulovlige handelen.


"Det er trist å se at vi i det 21. århundre, på tross av den kunnskapen og makten vi besitter, står i fare for å utrydde en rekke arter“, sier Gisele Bündchen. "Vi trenger radikale endringer, og jeg håper alle vil ta utfordringen ved å støtte UNEPs Wild for Life-kampanje".


"Kunnskap er makt, og nå er det på tide at vi innstiller oss på å få slutt på all ulovlig handel med ville dyr før det er for sent. I dag bidrar jeg med navnet mitt for å endre vilkårene for havskilpadder."

Mellom 2010 og 2012 ble 100.000 elefanter drept for elfenben i Afrika. Tre neshorn blir drept hver dag, og en underart av svarte nesehorn er allerede utryddet. Skjelldyr er det pattedyret det drives mest ulovlig handel med. Enkelte aperaser er allerede utryddet i flere afrikanske land.  

De som deltar i kampanjen bes om å identifisere arter som er mest relevante, og gjøre det de kan for å få slutt på den ulovlige handelen. 

Overskuddet fra den ulovlige handelen ender i lommene til internasjonale kriminelle nettverk, noe som truer fred og sikkerhet. Dette vil igjen skade livsgrunnlaget for lokalsamfunn som er avhengige av turisme.

Det å stanse denne handelen er også avgjørende for å oppnå bærekraftsmålene, siden den truer lands biologiske mangfold og folks livsgrunnlag. Bærekraftsmål 15 omhandler vern av vill fauna og flora og økosystemene de er avhengige av – blant annet ved å fjerne etterspørselen etter ulovlige dyreprodukter.

Politikere, kjendiser og næringslivsledere vil avgi løfter under UNEA-2. World Environment Day (WED), som i år har har temaet "Go Wild For Life", er knyttet til kampanjen.   
Angola, som er årets vertsnasjon for WED, vil avgi betydelige løfter om å håndtere den ulovlige elfenbenshandelen i landet.

John Kay, vokalist i Steppenwolf, har donerte bruken av den kjente sangen Born to Be Wild til kampanjen.  

For mer informasjon

Trygve Ølfarnes 
Deputy Director 
trygve.olfarnes@undp.org
+47 94156028

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Norge Representasjonskontor
Gå til UNDP globalt