Mali: Veien ut av fattigdom går gjennom entreprenørskap

09.feb.2018

Ibrahima hadde ikke jobb før han tok et tekstilfargekurs.

Tusenvis av marginaliserte unge med lav utdanning får opplæring i etterspurte yrker

Ibrahima Coulibaly blander farger og kaustisk soda i varmt vann før han dypper tekstilbiten i blandingen. "De første femten minuttene av fargeprosessen er de mest interessante. Det må blandes godt for å få levende og gode farger"

I en alder av 25 har Ibrahima for første gang i sitt liv fått en stabil jobb. Uten videre utdanning etter fylte 9 år, arbeidsledig og ufaglært, kunne han likevel være med på et tekstilfargekurs takket være et prosjekt for sosioøkonomisk integrering av unge. Prosjektet er ledet av UNDP og finansiert av Norge.

Bazin har en rituell rolle i Mali. Det hvite bomullstøyet blir farget i tradisjonelle mønstre og brukes som en formell kjole. Gjennom opplæringen har han lært å lage enkle og grunnleggende mønstre, og har utviklet nye modeller i henhold til fantasien og kundenes etterspørsel.

Opplæringen tilbyr grunnleggende utstyr, kummer for å blande farger og kjemikalier og utstyr for beskyttelse mot giftige produkter.

"For å få to farger, dynker vi tøyet først én gang i vann, så bruker vi et stearinlys for å få ut mønsteret. Etter det dynker vi stoffet igjen, forklarer Ibrahima.

Den første fasen av prosjektet som Ibrahima deltok på bestod hovedsakelig i opprettelsen av 1000 jobber for unge etter krisen som nylig rammet Mali.

"Det er et blandet program, med 30 til 40% jenter, noe som gir unge en forsmak på arbeidslivet. Vi beskytter dem mot voldelig ekstremisme, kriminalitet og migrasjon ved å gi dem lukrative jobbmuligheter," forteller Baber Abdou Dicko som er UNDPs lokale koordinator for prosjektet.

Basert på frivillig forpliktelse til opplæringen over tre måneder får deltakerne til slutt grunnleggende utstyr for å kunne starte opp sin egen arbeidsplass.

Ibrahima produserer vanligvis to biter på tretti meter per uke.

I tillegg til teoretisk opplæring mottok Ibrahima bl.a. Bazin-stoffer, fargestoffer, fargeblandingspanner, segl og kjemisk beskyttelse.

UNDP følger opp over flere måneder for å vurdere bærekraften og virkningen av prosjektet, og for å hjelpe unge til å fortsette utviklingen av sine ferdigheter for å kunne jobbe videre uavhengig av hjelp.

"De fleste klarte å få jobb, takket være sitt engasjement og støtten til prosjektgruppen. Det er ikke uproblematisk, men mange klarer seg bra», sier Baber Abdou Dicko.

"Prosjektet bidrar også til å holde tusenvis av unge borte fra jihadisme i en situasjon preget av aktivisme blandt væpnede grupper og militser."

Veien til selvstendighet

Kunder kommer til Ibrahima med tøyet sitt og velger hvilke type mønstre de vil ha. Ibrahima tar seg av bestillingen. Han har selv nylig blitt kontaktet av grossister fra Senegal og Guinea.

Jobben gjør at han nå kan spare penger, og han planlegger å utvikle et større lokale til å installere sitt eget permanente verksted. Da kan han også utvide sitt klientell ved å produsere flere modeller og farger til tekstilene.

"Jeg vil lære andre unge å farge. Her har unge mennesker en tendens til å dra fordi de ikke har håp om framtiden, " avslutter Ibrahima.

Finansiert av Norge med 16.6 millioner kroner, fokuserer dette prosjektet på unge uten utdanning i nordlige (Timbuktu, Gao) og sentrale (Mopti) områder av landet. Prosjektet gir profesjonell opplæring til arbeidsledige unge med lav utdanning i yrker som er ettertraktede i deres nærområder.

 

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Norge Representasjonskontor
Gå til UNDP globalt