UNDP igjen rangert som en av verdens mest transparente bistandsorganisasjoner

21.jun.2018

New York - FNs utviklingsprogram (UNDP) er fortsatt en av de mest transparente utviklingsorganisasjonene i verden, ifølge en ny indeks som rangerer bistandsorganisasjoner over hele verden.

Aid Transparency Index, produsert av transparens-kampanjen Publish What You Fund, vurderte UNDP som den nest mest transparente bistandsorganisasjonen i verden, og den høyest rangerte av alle FN-organisasjonene. Dette er den sjette indeksrapporten, som i år vurderte 45 av de største bistands- og utviklingsorganisasjonene.

UNDP scoret 95,4 prosent, en økning på 2,1 prosentpoeng siden forrige vurdering som ble publisert i 2016. UNDP bemerket at andre organisasjoner som er vurdert i indeksen, har forbedret sin egen rangering, inspirert av UNDPs ledende rolle i arbeidet med åpenhet.

"Transparens er en hjørnestein i vårt arbeid i UNDP. Vi arbeider kontinuerlig med å finne effektive og nyskapende måter å sikre at vi oppnår vårt mål om å være en transparent og troverdig partner for alle som er interessert i arbeidet vårt, sier UNDP-leder Achim Steiner.

UNDP har i lengre tid satset på åpenhet. Som medlem av International Aid Transparency Initiative (IATI) siden det ble opprettet i 2008, har UNDP ledet arbeidet med partnerland og FN-organisasjoner for å skape mer åpenhet og gjøre relevant informasjon tilgjengelig for bruk innen nasjonal planlegging, offentlig økonomisk forvaltning og gjensidig ansvarlighet når det gjelder finansiering av bistand og nødhjelp.

-Vi er stolte av at vi har forbedret vår transparens på indeksen siden 2016 og vi setter pris på det økende antallet organisasjoner som har forpliktet seg til åpenhet og deltar i denne verdifulle indeksen, sier Steiner."

Siden transparensindeksen ble publisert i 2016 har UNDP ytterligere forbedret tilgang til informasjon om prosjekter og finansiering i tråd med IATI-standarden. Det er gjort betydelige anstrengelser for å gjøre et økt antall prosjektrelaterte dokumenter og utviklingsresultater tilgjengelig for alle.

UNDP lanserte i dag også en ny åpenhetsportal, som inneholder en rekke nyheter som gjør at nøkkelinformasjon om UNDPs arbeid kan nås og forstås av alle som er interesserte.

"Vi er alltid på utkikk etter nye måter å finne løsninger på, og vår nye åpenhetsportal er et utmerket eksempel på dette. Nå kan verden få tilgang til våre data og bedre forstå hvor og hvordan vi jobber, og hva vi oppnår, "sa Steiner.

Den nye portalen gir brukerne mulighet til å se hvordan UNDP bidrar til utvikling innen mange kategorier, blant annet land, tema og bidrag til bærekraftigsmålene.

Den nye portalen tilbyr også for første gang en opplæringsplattform om IATI-standarden som er tilgjengelig for alle. Den nye portalen kan benyttes fra og med i dag på open.undp.org.

 

UNDP Rundt om i verden