Kronprinsen snakket om bærekraftsmålene og fremtiden: – Jeg er optimist

28.sep.2018

Kronprins Haakon, statsminister Erna Solberg og skuespiller Nikolaj Coster-Waldau hadde det gøy på Global Goals World Cup. (Foto: UNDP)

Kronprins Haakon, som er UNDPs goodwillambassadør, sier han er stor fan av bærekraftsmålene og ba oss huske på alt vi har oppnådd så langt – og ha tro på at vi sammen kan endre verden.

Sammen med statsminister Erna Solberg og flere ministere har kronprins Haakon, i egenskap av sin rolle som UNDP-goodwillambassadør, deltatt i høynivåuken under FNs 73. generalforsamling i New York. Torsdag holdt han et foredrag kalt Development and human progress: why I believe in a brighter future da han gjestet International Conference on Sustainable Development ved Columbia University i New York. Den kjente økonomen og professoren Jeffrey D. Sachs ledet denne innledende delen av konferansen, hvor også New Zealands statsminister, Jacinda Ardern, var blant talerne.

Oppfordret alle til å bidra

"Bærekrafsmålene … Jeg liker dem kjempegodt. Jeg er stor fan. Vi må snakke mer om dem, og vi må alle engasjere oss og bidra", sa Kronprinsen etter å ha spurt publikum om hvor mange som allerede er lei av de 17 bærekraftsmålene.

Under foredraget tok han først tilhørerne med på en reise langt tilbake i tid, for å gi dem et innblikk i noe av det vi har oppnådd så langt. Til tross for at det ofte er fokus på alt vi fortsatt ikke har oppnådd, har verden gjort enorme fremskritt når det kommer til fattigdomsutryddelse, utdanning og helse.

"Husk at vi faktisk har oppnådd mye – og ha tro på at du kan være med å endre verden", avsluttet kronprins Haakon.

Deltok i fotballturnering

I tillegg til å holde foredrag ved konferansen om bærekraftig utvikling, har Kronprinsen hatt et hektisk program i New York. Mandag, sammen med kronprinsesse Victoria av Sverige, møtte han blant andre UNDP-administrator Achim Steiner. De to kongelige deltok også under lanseringen av FNs ungdomsstrategi – Youth 2030.

Kronprinsen har siden 2003 vært UNDPs goodwillambassadør, og tirsdag var han med som både dommer og kommentator da Global Goals World Cup gikk av stabelen – en fotballturneringen for jenter, som setter søkelys på FNs bærekrafsmål. Også statsminister Solberg og UNDPs danske goodwillambassadør Nikolaj Coster-Waldau deltok.

Bærekrafsmål 14 – liv under vann – er viktig for Kronprinsen, og under arrangementet Ocean Retreat sa han følgende:

"Ifølge OECD kan havøkonomien alene skape 40 millioner arbeidsplasser globalt innen 2030. Å frigjøre det enorme, uutnyttede potensialet som ligger i havene våre er avgjørende for å nå FNs bærekrafsmål."

UNDP Rundt om i verden