I dag publiseres resultatene av ”Peoples 'Climate Vote”, verdens største opinionsundersøkelse om klimaendringer noensinne. Undersøkelsen dekker 50 land med over halvparten av verdens befolkning, og inkluderer over en halv million mennesker under 18 år, en viktig meningsgruppe for klimaendringer som ofte ikke kan stemme ved vanlige valg.

Detaljerte resultater fordelt på alder, kjønn og utdanningsnivå vil bli delt med regjeringer over hele verden av FNs utviklingsprogram (UNDP), som organiserte  undersøkelsen med University of Oxford. I mange deltakende land er det første gang at det i stor skala har blitt utført en meningsmåling om klimaendringene. 2021 er et avgjørende år for landenes forpliktelser om klimahandling, med en sentral forhandlingsrunde som skal finne sted på FNs klimatoppmøte i november i Glasgow, Storbritannia.

Undersøkelsen viser en direkte sammenheng mellom utdanningsnivå og ønske om klimatiltak. Det er en svært høy erkjennelse av klimakrisen blant de som har gått på universitet eller høyskole i alle land, fra land med lavere inntekt som Bhutan (82%) og Den demokratiske republikken Kongo (82%), til velstående land som Frankrike ( 87%) og Japan (82%). Når det gjelder alder, var yngre mennesker (under 18 år) mer tilbøyelig til å si at klimaendringer er et akutt problem enn eldre mennesker. Ikke desto mindre var andre aldersgrupper ikke langt etter, som illustrerer hvor bred støtte dette synet har fått.

Resultatene viser at folk ofte vil ha en bredere klimapolitikk utover dagens tilstand. De mest populære tiltakene er å bevare skog og land (54% støtte), mer sol-, vind- og fornybar kraft (53%), vedta mer klimavennlig produksjon i landbruket (52%) og investere mer i grønne bedrifter og jobber (50%). 

 

Rapporten finnes her: https://www.undp.org/content/undp/en/home/librarypage/climate-and-disaster-resilience-/The-Peoples-Climate-Vote-Results.html

UNDP Rundt om i verden