Hva er bærekraftsmålene?
Mennesker over hele verden krever lederskap for å bekjempe fattigdom, ulikhet og klimaendringer. For å gjøre disse kravene om til handling møttes verdens ledere 25. september 2015 ved FNs hovedkvarter i New York, for å vedta 2030-agendaen for bærekraftig utvikling
2030-agendaen består av 17 nye bærekraftsmål, også kjent som de globale målene, som vil være retningsledende for politikk og finansiering de neste 15 årene. Agendaen innebærer et historisk løfte om å utrydde fattigdom, overalt og for alltid
Ideen om bærekraftsmålene ble til på FNs konferanse for bærekraftig utvikling, Rio+20, i 2012. Målet var å skape ett sett med allmenngyldige mål som ville balansere de tre dimensjonene av bærekraftig utvikling: Det sosiale, det økonomiske og det miljømessige.
De globale målene erstatter tusenårsmålene, som i september 2000 samlet verden rundt en felles agenda for å utrydde uverdig fattigdom over 15 år. Tusenårsmålene fastsatte målbare og universelt aksepterte målsettinger for blant annet å utrydde ekstrem fattigdom og sult, forhindre dødelige sykdommer som kan behandles, og utvide mulighetene for utdanning for alle barn.
Siden arbeidet ikke er fullført for mange mennesker, trenger vi fortsatt å gjøre en siste innsats for å utrydde fattigdom, oppnå fullverdig likestilling, forbedre helsetjenester og få hvert eneste barn inn i skolen. Vi må lede verden inn på en bærekraftig vei, noe de globale målene tar sikte på å gjøre innen 2030.
Den nye utviklingsagendaen gjelder for alle land, fremmer fredelige og inkluderende samfunn, skaper anstendige arbeidsmuligheter og håndterer de miljømessige utfordringene i vår tid – spesielt med tanke på klimaendringene.
Bærekraftsmålene må nå fullføre arbeidet som tusenårsmålene startet, og sikre at ingen faller utenfor.